prpsacdokulmesi

PRP (Trombositten Zengin Plazma Tedavisi) Nedir ve Neden Tercih Edilmektedir?

PRP İngilizce “Platelet Rich Plasma” ifadesinin baş harflerinden türetilmiş olup, ‘trombositten zengin plazma’ anlamına gelmektedir. PRP tedavisi özellikle son birkaç yılda giderek artan bir şekilde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmış yeni bir yöntemdir. Başlangıçta daha çok kozmetik ve anti-aging amaçlı kullanılmış olsa da, son dönemlerde özellikle kas, iskelet sistemi hastalıklarında sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemde ilaç hastanın kendi kanından hazırlanmaktadır. Yani doğal bir tedavi yöntemidir.

PRP tedavisi bir tür semptom baskılama tedavisi olmayıp direkt olarak hastalığı tedavi etmeye yönelik bir tedavidir.

Hastadan damar yolu ile yaklaşık 10-20 cc kadar kan, bu iş için özel olarak hazırlanmış pıhtılaşma önleyici ilaç ihtiva eden tüplere alınır. Alınan kan, tüp ile özel santrifüj işleminden geçirilir. Bu işlem yaklaşık 10 dakika sürer. Santrifüj işleminden sonra kanın trombosit dışındaki hücreleri tüpün dibine çöker. Üzerinde trombositten zengin sarı renkli bir plazma sıvısı kalır. Bu üstte kalan sıvının dip kısmında trombositlerin daha da yoğun olduğu yaklaşık 2 cc’lik bir bölüm vardır. Özel sistem sayesinde her milimetre küpünde yaklaşık 1 milyon trombosit hücresi olan plazma enjeksiyonun uygulanacağı enjektöre çekilir. Bu aşamadan sonra uygun teknikle istenilen bölgeye uygulanır.

Trombosit temelde kanın pıhtılaşmayı sağlayan elemanı olup içerisinde büyüme faktörü (Growth Factor) ve bazı doğal koruyucu maddeler içerir. PRP yöntemi ile trombositten zengin plazma elde edilir ve eklenen ilaçla trombositler aktive edilir. Böylece trombositlerin içerdikleri büyüme faktörlerinin açığa çıkması sağlanır. Trombositten zenginleştirilmiş plazma sıvısı doğal bir ilaç gibi etki gösterir. Yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu tendon kıkırdak gibi yapıların hücrelerini uyararak o bölgedeki iyileşmeyi hızlandırır. PRP‘nin özellikle diz kireçlenmelerinde görülen kıkırdak zedelenmeleri ve aşınmaları üzerine iyileştirici etkisi gösterilmiştir. Bu gibi durumlarda PRP (Fitoterapi eşliğinde) yavaş ortaya çıkan kalıcı tedavi sağlayabilmektedir.

Tedavi edilecek bölgeye göre 1-3 ml kadar, bir kez yada belli aralıklarla 2-3 kez enjeksiyon yöntemi ile uygulanır. Diz kireçlenmelerinde diz eklemi içine birer ay arayla üç kez uygulanır. Tenisçi dirseği, aşil tendiniti, omuz tendon yırtılmaları gibi durumlarda ise genelde birer ay arayla 2 enjeksiyon uygulanmaktadır.

PRP hangi hastalıklarda kullanılır?

  • Diz Kireçlenmeleri
  • Dizde Kıkırdak (Menisküs) Hasarlanmaları
  • Avasküler Nekroz
  • Topuk dikeni
  • Tenisçi Dirseği,
  • Golfçu Dirseği
  • Omuz Tendon Romatizmaları ve Yırtıkları
  • Nöropatiler  (ALS, MS, POLİNÖROPATİ vb.)
  • Myopatiler (MUSKÜLER, DİSTROFİLER vb.)
  • Saç dökülmeleri ve yeni saç oluşumu

PRP tedavisinin iyileştirici etkisi ne zaman başlar ?

Enjeksiyondan sonra birkaç hafta içinde tedricen başlar ve iyileşme süreci 3 ay ile 12 ay arasında devam eder. Bu nedenle PRP enjeksiyonları sonrası kortizon enjeksiyonlarında olduğu gibi hızlı bir ağrı azalması olmaz. Ağrı yavaş yavaş azalır ve aylar içinde geçer. Şikayetlerin tekrarlaması, Fitoterapi eşliğinde yapılan PRP tedavisi sonrası pek gözlenen bir durum değildir.

RANDEVU AL

Sizde bu danışmanlıklarımız hakkında bilgi almak ya da danışmanlık hizmeti almayı düşünüyorsanız formu doldurun sizi arayalım.

Gönder